Yaşam

Tasarruf nedir? Nasıl yapılır? İşte en etkili 42 tasarruf yöntemi!

Tasarruf Nedir? Nasıl Tasarruf Yapılır?

Yaşantımız boyunca elimizde var olan kaynakların israf edilmemesi ve doğru planlama ile temel ihtiyaçların dışında gereksiz harcamalardan kaçınma işine tasarruf denilmektedir.

Örneğin kazandığımız paranın temel ihtiyaçlar için harcadığımız kısmın dışında elimizde kalan para ile yatırım yapmak, evimizde gereksiz yanan ışıkları söndürmek, dişlerimizi fırçalarken suyu kapatmak, telefonunuzun ekran parlaklığını kısmak bile bir çeşit tasarruftur. Bu şekilde hem aile ekonomisine hem de ülke ekonomisine ufak da olsa katkı sağlamış oluyoruz.

Gelelim ki sosyal hayatta tasarruf konusunda birçok kişi veya sosyal medya tarafından harcamalarımız konusunda etkilenmekteyiz;

Klasik ekonomiye göre insanlar seçimlerinde rasyonel davranışlar sergilerler fakat davranışsal iktisat alanı ise buna karşı çıkmaktadır ve insanların seçimlerini etkileyen irrasyonel davranışları keşfetmeyi amaçlarlar. İşte bu devrede zihinsel muhasebe kavramı ortaya çıkıyor yani zihinsel muhasebe davranışsal iktisat alanındaki bilişsel ön yargılardan bir tanesidir.

Zihinsel muhasebeye göre insanlar sahip oldukları parayı bir kumbara olarak görmek yerine, paralarını ulaşmak istedikleri hedefleri ve istekleri yönünde ufak hesaplara bölerek harcamalarını bu şekilde gerçekleştiriyorlar.

Örneğin tatil için 2000 liralık bir bütçe ayıran bir aile tatil şirketinin yaptığı 200 liralık indirimden yararlanarak tatili 1800 liraya getiriyor ve kalan 200 lirayı bankaya yatırmak yerine bu parayı da tatil bütçesinden saydıkları için kalan parayı gereksiz yere harcıyorlar ve tasarruf yapmaktan uzaklaşmış oluyorlar.

Sonuç olarak ilk önce elimizdeki parayı gerçekten neye harcamamız gerektiğini düşünmemiz gerekir.

Para tasarrufu konusunda sizlere yol göstermesi açısından bazı yöntemleri sizi için sıralayalım;

  • Kazandığınız paranın %10’unu biriktirmek.(%10 Kuralı)

Yani gelen parayı harcamadan önce her zaman %10’unu birikim hesabınıza yatırın. Mümkünse kullanmayacağınız bir hesaba yatırın ki temel ihtiyacınızın dışında bir harcama yapmak istediğinizde eliniz bu paraya gitmesin 😊

  • 50/ 30/ 20 Sistemi

Bu sistemdeki işleyiş ;

– %50 zorunlu ihtiyaçlar

– %30 sosyal ihtiyaçlar

– %20 birikim

Basit ve Etkili Para Tasarrufu Önerileri

para tasarrufu nasıl yapılır

  1. İhtiyacınız olmadığı zamanlarda alışveriş yapma isteğiniz geldiği zaman 30 gün kuralını uygulamanızı tavsiye ederiz. O anda istediğiniz bir eşyayı almadan önce 30 gün bekleyin ve kendinize 30 gün sonunda hala o eşyayı almak istiyor muyum? diye sorduğunuz da cevabınız hayır ise TEBRİKLER !!! sadece bekleyerek para tasarrufu yapmış oldunuz.
  2. Alışverişe çıkmadan önce kendinize bir liste hazırlayın ve listenin dışında bulunan hiçbir şeyi satın almayın. Gözünüze ne kadar ilgi çekici görünse de siz kendinizi para tasarrufu yapmaya adamış bir bireysiniz. Ayrıca kesinlikle markete karnınız açken gitmeyin çünkü gözünüz ihtiyacınız olmayan yiyeceklere bile kayabilir, sırf gözünüz doysun diye yemeyeceğiniz tonlarca yiyecek alabilirsiniz ve israf yapmış olursunuz.
  3. İşe veya okula giderken evinizde hazırladığınız yemekleri öğlen yemeğinde tüketebilirsiniz. Bu sayede dışarıda yemek yiyerek masraf yapmaktan kaçınmış olursunuz.
  4. Abone olduğunuz aylık müzik, dergi ve film abonelik hizmetlerinizi en aza indirin.
  5. Telefonunuzda kullanmadığınız servisleri tespit ederek faturanızı düşürebilirsiniz. Kullanım alışkanlıklarınızı belirleyip ön ödeme paketi ve aile paketi kullanabilirsiniz.
  6. Televizyonlarınız da kablolu yayın yerine uydu yayını izlemeyi tercih edebilirsiniz.
  7. Fast food gıda tüketimini hayatınızdan çıkarın. Yemek yapmayıp dışarı çıktığınızda bir sürü para harcarsınız ve para tasarrufu yapmaktan uzaklaşırsınız. Hazır gıda tüketimini bıraktığınız da evinizde hem ucuz hem de sağlıklı besinler tüketmenizi sağlamış olacaktır.
  8. Alkol, sigara gibi zararlı ve pahalı alışkanlıklardan uzak durun bu tür alışkanlıklar hem sağlığınıza hem de kesenize olumsuz yönde etki yapar. Bunlardan uzaklaşmak sağlığınızın korunmasını sağlar, para biriktirmeyi kolaylaştırır ve  tasarruflu bir yaşantıya adım atmış olursunuz.
  9. Hediyeye para harcamak yerine kendiniz hediye yapın bu şekilde hem karşı tarafa verdiğiniz değeri gösterirsiniz hem de karşı tarafın kendini özel hissetmesini sağlarsınız ve en iyi şekilde para tasarrufu yaparsınız.
  10. Sezon sonu alışveriş yapmayı herkes bilir ve uygular. Bu yöntem size %50 para tasarrufu yapmayı sağlar 😉
  11. Bir ürünü sepetinize atıp kasaya götüreceğiniz anda 30 saniye durun ve düşünün “Benim almak istediğim şeye ne kadar ihtiyacım var?” diye kendinizi sorgulayın eğer tatmin edici bir cevap bulamazsanız aldığınız ürünü geri bırakın.
  12. İş yerinize kendi aracınızla gitmek yerine toplu taşıma araçlarını kullanarak gitmeyi tercih etmeniz para tasarrufu konusunda size oldukça yarar sağlar. Toplu taşıma aracı ucuzdur ve benzin için ayrıyeten para harcamanıza gerek kalmaz hem de aracınıza park yeri arayarak telaşlanmanızı engeller.
  13. Para harcamalarınız da nakit para kullanın bu sayede ne kadar para harcadığınızı bilirsiniz ve aşırıya kaçmamış olursunuz. Ayrıca kredi kartlarınızın internet bankacılığını kapattırın çünkü sosyal medya harcamalarımızı yoğun bir şekilde etkileyerek bizleri para harcamaya teşvik ediyor. Ek olarak bir defter edinin ve günlük harcamalarınızı buraya yazarak para tasarrufu yapmak konusunda kendinizi teşvik edin.
  14. Bazı ürünleri satın almak yerine evde kendiniz yapın. Örneğin, ekmek, peynir, yoğurt ve yağ gibi hem daha sağlıklı hem de daha uygun ve para tasarrufu yapmaya elverişli bir yöntemdir.
  15. İkinci el ürünleri tercih etmeniz para tasarrufu konusunda sizlere çok yardımcı olacaktır. İstediğiniz ürünü veya benzerini daha ucuza  ikinci el ürün satan mağazalarda bulabilirsiniz bu sayede çok para harcamaktan kurtulmuş olacaksınız.
  16. Ve son olarak para tasarrufu yapma konusunda kendinize güvenin 😊, bilinçli bir tüketici olma yolunda olduğunuz farkına varın.

Evet sayın okurlar yukarıda da belirttiğim üzere para tasarrufu yapmak sizin elinizde paranızı idareli bir şekilde yönetmek istiyorsanız şimdiden harekete geçin !!!

Elektrik Tasarrufu Yapmanın Yolları

elektrik tasarrufu yöntemleri

Günlük hayatımızda elektriği oldukça yoğun bir şekilde kullanmaktayız. Özellikle evlerimizde bulunan bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, buzdolabı, televizyon, elektrik süpürgesi vb. yoğun elektrik harcamakta ve bunlarda faturalarımıza yansımaktadır. Vereceğimiz yöntemlerle hem elektrik tasarrufu sağlayabileceğiniz hem de cebinizi yakan elektrik faturalarınızın düştüğünü gözlemleyebileceğiniz işe yarar yöntemleri maddeler halinde sıralayalım;

  1. Beyaz eşya ve küçük ev aletleri alırken fiyatı 300 – 400 TL az diye enerji sınıfı olmamasına dikkat etmiyoruz. Fakat bu tarz eşya ve aletleri alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta “ENERJİ SINIFI” dır. Özellikle A sınıfı aletleri tercih etmek büyük oranda elektrik tasarrufuna katkı sağlamaktadır.
  2. Buzdolapları evlerimiz de istisnasız sürekli çalışan aletlerdir. Bunların doğru kullanımıyla oldukça büyük enerji tasarrufları elde etmek mümkündür. Buzdolapları; fırın, radyatör gibi ısı kaynaklarından ve güneş ışınlarından en az 30-35 cm uzağa yerleştirilmelidir. Eğer buzdolabımız bu tarz ısı kaynaklarına yakın olursa çok fazla ısınacak ve kendini soğutmak için daha fazla çalışacaktır. Bu da büyük miktarlarda enerji tüketimi gerçekleştirecektir sonuçta bunları yaparken ki amacımız enerji tasarrufu sağlamaktır. Ayrıca buzdolabı kapaklarını sık sık açmamalıyız. Açılınca uzun süre açık kalmadan hemen kapatmalıyız. Bu sayede buzdolabının verimini azaltmamış oluyoruz.
  3. Fırın çalışırken kapağını sık sık açmamalıyız. Eğer açarsak fırın soğuyacak ve kendini tekrardan ısıtmak için daha çok enerji harcayacak ve bu tüketimin bedeli faturalarınıza yansıyacaktır. Bu açıdan enerji tasarrufu yapmak yüksek gelen fatura bedellerinizi az da olsa rahatlatacaktır.
  4. Su ısıtmak elektrik tasarrufu yapmayı olumsuz yönden etkiler. Tabi ki soğuk suyla duş almanız için bir sebep yok fakat kullandığınız su ısıtma yöntemlerinizde dikkatli olursanız elektrik tasarrufunda büyük bir yol katetmiş olursunuz. Öncelikle termosifonunuzun ve su ısıtıcınızın ısı yalıtımlı olması önemlidir. Burada ki amacımız az miktarda enerji kullanarak yani enerji tasarrufu yaparak yüksek verim elde etmektir.
  5. Elektrik tasarrufuna büyük oranda katkı sağlayan bir diğer yöntem programlanabilir termostat kullanımıdır. Termostatlar evinizin sıcaklığını belirlediğiniz sıcaklığa göre otomatik bir şekilde ayarlar. Böylece evde bulunmadığınız vakitlerde ısıtma veya soğutma işlemini birkaç saat kapatır ve %10 -%20 arasında elektrik tasarrufu etmenizi ve elektrik faturanızın düşmesini sağlar.
  6. Ampul satın alırken led ampul (enerji tasarruflu) olmasına dikkat etmemiz gerekir çünkü led ampuller akkor yani klasik ampullere göre %80 daha az enerji tüketir ve 10 yıl ömre sahiptir. Evlerimizde 4 lü avizeler bulunabilmektedir. Bu avizelerin 4 tanesinin yanması büyük ölçüde enerji tüketimi meydana getirebilmektedir. Bunu engellemek için komütatör anahtar kullanılabilir. Bu anahtar sayesinde kullandığımız 4 lü avizenin 2 sini söndürebiliriz ve fazla tüketimden az da olsa kurtulmuş oluruz. En en önemlisi ise gereksiz yanan ampulleri kapatmaya özen göstermektir. 😊
  7. Bulaşık ve çamaşır makinelerini tamamen dolmadan çalıştırmamalıyız. Ütünüz bitmeden, ütünün fişini 5 dakika önce fişten çekin ve ütülenecek kıyafetlerinizi toplu bir şekilde ütüleyin çünkü ütü ısınana kadar yüksek enerji harcar. Enerji tasarrufu yapmak bu açıdan çok çok önemlidir.
  8. Çamaşırları kurutma makinesinde kurutmak yerine güneş ışığından faydalanarak kurutmak elektrik tasarrufu konusunda büyük bir yol almayı sağlar.
  9. Elektrik süpürgelerinin torbaları sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem süpürgenin emme gücünü arttıracak. Bu sayede daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır.
  10. Cep telefonu ve bilgisayar günümüzde en çok kullandığımız teknolojik aletlerdir. Bu aletleri nasıl tasarruflu kullanabiliriz ki dediğinizi duyar gibiyim. Nasıl mı? İşte cevabı.  Örneğin bilgisayarlarımızı güç tasarrufu modunda kullanabiliriz, ekran parlaklığını azaltabiliriz veya arka planda çalışan uygulamaları kapatabiliriz. Bu sayede bilgisayar ve telefonlarımızın pil ömrünü uzatmış oluruz.
  11. Kullanmadığınız cihazları fişten çekin. Televizyon gibi cihazları kullanılmadığı zamanlar fişten çekilmelidir. Cihazlar kumandadan kapatılsa bile Stand – by konumunda enerji harcamaya devam etmektedir. Bu da cihazın kendi enerjisinin %5 i kadar daha fazla enerji harcar yani enerji tasarrufunun önüne geçilmiş olur.
  12. Ülkemizde günlük elektrik tüketimi üç zamanlı (gündüz, gece ve puant) olarak ölçülmekte ve faturalara yansıtılmaktadır. Elektrik tüketiminin en yoğun olduğu saatler puant (17.00 – 22.00) olarak adlandırılır ve tüketilen elektrik enerji bedeli geceye göre 2 kat daha fazladır. Bu bilgiyi göz önünde bulundurarak çamaşır ve bulaşık makinelerinizi gece saatlerinde çalıştırın. Akşam saat 22.00 dan sonra kullanılan enerji bedeli çok daha düşüktür.
  13. Elektrik tasarrufu yapabileceğiniz bir başka yol ise yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaktır. yaşadığımız çevre o kadar mükemmel ki bize hem bedava hem de doğa dostu enerji kaynağı sağlıyor. Elektrik üretimimizi rüzgar veya güneş enerjisinden faydalanarak elde edebiliriz. Bu tür yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi yapan bir kuruluşla anlaşabiliriz. Bunun yanında bir kereliğine mahsus sistem değişimi dolasıyla masraflı olabilir fakat uzun bir müddet daha az ödemeleriniz olacaktır. Bu şekilde elektrik tasarrufunuzu büyük oranda arttırmış olacaksınız ve doğaya daha az zarar vermek koşuluyla önemli bir adım atmış olacaksınız.

Yukarıda sıraladığımız yöntemleri uygulayarak aşırı enerji tüketimini engelleyebilir, elektrik tasarrufunu gelecek nesillere aşılayabilir, kullandığımız aletlerden enerji tasarrufu sağlamamıza yardımcı olabilir ve cebinizi  yakan fazla faturalardan bir nebze kurtulabilirsiniz.

Su Tasarrufu Sağlayıp Su Faturanızı Düşürecek Öneriler!

Su tasarrufu önerileri

Dünya nüfusu gittikçe artmakta ve bununla beraber tüketim de artış göstermektedir. Bildiğiniz gibi en çok tükettiğimiz kaynaklardan bir tanesi de “SU” dur. Dünya’nın %70 i sularla kaplıdır fakat bu yüzdenin çok çok altında kullanılabilir temiz su kaynağı vardır. Bu yüzden de her birimize su tasarrufu konusunda ayrı ayrı görevler düşmektedir. Su tasarrufu, aşırı ve gereksiz su kullanımını azaltarak suyu verimli bir şekilde kullanmaktır. Su kaynaklarını doğru ve bilinçli kullanarak hem su faturanızda büyük ölçüde düşüş yaşanacak hem de gelecek nesillere bol sulu bir dünya bırakarak su tasarrufu yapmanın önemini aşılayacaksınız. Gelin birlikte su tasarrufu yapmanın yollarından bahsedelim;

  1. Elimizi, yüzümüzü yıkarken, dişlerimizi fırçalarken ve tıraş olurken musluğu sürekli açık tutmayalım. Bunları yaparken musluğu açık tuttuğumuzda boşa akan su ile yüzlerce kez aynı kişisel temizliğimizi yapabiliriz. Aynı şekilde duş alacağımız zaman suyun ısınmasını beklerken suyu boşa akıtmak yerine kovalara doldurarak ihtiyaç duyduğumuz zamanlar da kullanabiliriz.
  2. Sebze ve meyveyi akan suyun altında yıkamak yerine leğende yıkayalım. İşimiz bitince leğendeki suyla çiçeklerimizi sulayabiliriz.
  3. Balkonumuzu ya da arabamızı yıkarken kova kullanabiliriz. Çünkü hortumla yıkamak daha çok su harcamamıza neden olur. Ayrıca hortumla halı yıkarken boşa giden suyla birden fazla halı yıkanabilir. Bu israfın önüne geçmek amacıyla halılarımızı yıkamak yerine silmeyi tercih edebiliriz.
  4. Bahçenizi sulayacağınız zaman bahçenizin sadece suya ihtiyaç duyduğu alanları sulayabilirsiniz. Bunu yaparken su tasarrufu yapmak istiyorsanız sulama işleminde su kovası kullanabilirsiniz. Ayrıca yağmuru bol bir alanda yaşıyorsanız yağmur suyunu toplayabilir ve bunu bahçenizi sulamak için kullanabilirsiniz. Bahçe sulama işlemlerinizi güneşin olmadığı bir vakitte yaparsanız suyun buharlaşmadan bitkilere ulaşmasını sağlayabilirsiniz. Çünkü güneş bitkilere verilen suyu toprak tarafından emilmeden buharlaştırır. Bu da etkili bir sulama işlemi olmaz. Bitkilerinizi az suyla derinlemesine sulamanın yöntemlerinden biri de damlama hortumları kullanmaktır. Bu sistem sayesinde buharlaşma için su kaybı yaşanmaz.
  5. Evlerimizde bulunan armatür ve su başlıklarını tasarruf sağlayan yeni modeller ile değiştirebiliriz. Ayrıca başlıkların üzerine su tasarruf filtresi de takılabilir.
  6. Ev tipi arıtma cihazları bir bardak su için birkaç litre su harcıyor. Bu cihazların çıkış sularını biriktirerek temizlikte kullanabiliriz.
  7. Duşta daha kısa zaman geçirin. Duş başlığının arka tarafına takılan valflerden kullanabilirsiniz. Yeterince ıslandığınızdan emin olana kadar suyu açık bırakın ardından suyun sıcaklığını sabit tutmak amacıyla valf yardımıyla suyu kapatın ve durulanacağınız vakit suyu açın.
  8. Evlerimizde damlatan musluklar varsa en kısa zamanda tamir ettirelim. Sessiz bir şekilde tuvaletlerde oluşan su kaçaklarını fark etmek zor olabilir fakat sizlere vereceğim ipucu sayesinde bu hiç de zor olmayacak😉. Sifon rezervuarına renkli koku giderici koyduğunuz zaman, su kaçağını fark etmeniz daha kolay olacaktır. Eğer bu kaçaklar fark edilmeyip düzenli olarak kontrol ettirilmezse her gün binlerce litre su harcanmasına sebep olur. Bu gibi olayların yaşanmasını istemediğimizden. Her yıl düzenli bir şekilde kontrolleri yaptırmanızı tavsiye ederiz.
  9. Rezervuarlarımıza koyacağımız 1 litre su dolu şişeyle her sifon çekişimizde sifonun fazla su akıtmasına engel oluruz.
  10. Bulaşık ve çamaşır makinelerinizi tam doldurup çalıştırırsak su tasarrufuna büyük ölçüde katkı sağlamış oluruz.
  11. Çamaşır ve bulaşık makinelerinizi mümkün olduğunca az su harcayan ECO programında kullanabilirsiniz. Çamaşır makinesi seçimlerinizde de dikkatli olmalısınız. Su tasarrufu sağlamak istiyorsanız önden yüklemeli çamaşır makinelerini tercih etmelisiniz. Bu seçiminiz sayede makineniz daha az su kullanmış olacaktır. 😊
  12. Bulaşıklarınızı elde yıkamak yerine bulaşık makinesinde yıkamanızı öneriyoruz. Bulaşıklarınızı bulaşık makinesini kullanarak yıkamanız elle yıkamaya oranla çok daha fazla su tasarrufu yapmanızı sağlayacaktır çünkü bulaşık makineleri aynı suyun tekrar tekrar pompalanmasıyla bulaşıklarınızı temizler.
  13. Ve su tasarrufu ile ilgili son ama en önemli ipucumuz aile bireylerinizi ve yakın çevrenizi su tasarrufunun önemi hakkında bilinçlendirmenizi, suyun bilinçli ve tasarruflu kullanımıyla ilgili yazımızdan faydalandırmanızı öneririz. 😊

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu